tisdag 26 januari 2010

Kemi och pärlstickning

Om jag får säga det själv så tycker jag att det gått väldigt bra med pluggandet än så länge, trots att det var länge sen sist så ligger jag enna i fas ;) Stickningen har väl blivit lite lidande av detta kanske, men jag kämpar på med Aeolian (halvvägs genom final agave chart) och har startat två nya projekt också, så många bollar i luften har det blivit.
De nya projekten är en kortärmad mini-kofta, och ett par raggsockor till 4-åriga Leo. Jag har inte kommit alls långt på koftan, men den första raggsockan är klar, så det kommer nog ett litet inlägg om dem till helgen.
I morgon är det skola hela dagen, på torsdag är det jobb och på fredag intervjun. Gaahhh vad jag är nervös! Försöker att inte tänka för mycket på det utan distrahera mig med studier och stickning, så nu skall jag återgå till det.

Hörs

torsdag 21 januari 2010


Ungefär så här långt har jag kommit på min Aeolian. Inte världens bästa bild kanske, men fint blir det iaf, och det går framåt om än långsamt. Väldigt rolig stickning, och troligen det mest avancerade jag försökt mig på, jag menar, kolla bara på alla diagram!
Jag har ju börjat plugga igen också så det blir inte lika mycket tid för stickningen. Nu ska jag kila iväg till jobbet, efter det blir det hamburgare på Kajsa-baren. Sweet.

lördag 16 januari 2010

Kristina-sockor

Nu har jag sett på Sagan om ringen och det var allt som behövdes för nu är jag klar med Kristina-sockorna, och vi är ju inte mer än halvvägs genom Januari. (Sagan om ringen är ju förresten en hiskeligt bra film, nu lyssnade jag i och för sig mer än jag tittade men jag satt ändå med gåshud hälften a filmen ;))
Hursomhelst, så här fina blev sockorna:

Färgerna är inte så matta och tråkiga som de blev på bilden, men jag orkar inte försöka ta ordentliga kort nu. Rolig och rätt så snabb stickning var det i alla fall, och jag är nöjd med hur de blev.

Garn: En julklapp från mormor, ett Zitron-nystan; Trekking XXL i färg 134, nystanet var på 100g och det är en del kvar, så uppskattningsvis gick det nog åt en 70g till paret.
Stickor: 2,5mm rundstickor i metall (KnitPro som vanligt) 80 cm.
Mönster: Kristina, Januari månads mönster i stickameras sockklubb, absolut att rekommendera, om än mönstret kanske gör sig bättre i enfärgade garner.

Nu ska jag sova.

fredag 15 januari 2010

På stickfronten inget nytt

Jag stickar fortfarande på mina Kristina-sockar. Jag jobbade i A-sås igår (storstäd=trötter) och så var det skoaffären idag, så det har inte blivit så mycket stickat de senaste dagarna. Nu sitter jag i alla fall med stickningen i knät och känner mig helt slut.
Den senaste veckan har jag varit så himla sugen på att titta på Sagan om ringen medan jag stickar, så jag ska nog titta lite på den nu. Då kanske jag inte somnar stickandes heller.
Och på tal om stickandes, det finns många kaktusar på A-såsjobbet. Aj.
Kristina-stickningen är visserligen jätterolig, men jag börjar bli väldigt sugen på att sätta igång med min Aeolian så jag ska försöka sticka klart sockarna fort nu. Och sen ett par barnsockar till den trettonde, men det får bli ett parallellt projekt med Aeolianen.

Godnatt

tisdag 12 januari 2010

Nickes mössa.

Många mössor i år. Ester blev så inspirerad av min Gem att hon ville sticka sig en egen, och eftersom jag gärna vill dela intresset för stickning med mina vänner så traskade vi igår iväg till 2knit för att köpa garn och stickor. Jag hittade ett garn som jag tyckte skulle passa perfekt som mössa till Nicke, lite dyrt men absolut värt pengarna, dessutom fick Nicke betala sin mössa själv när jag ändå gör allt arbete :P

Garn: Zitron Ecco, 100% merinoull och hur varmt och mjukt som helst. 2 nystan gick åt, jag har väl ett par meter kvar av garnet, inte tillräckligt för en till mönsterrapport. 54 kr/nystanet på 2knit, så en dryg hundralapp för mössan, och det var det ju värt. Färgen är nr 145, och stämmer ganska bra överens med bilden om än inte fullt så blek.

Stickor: Till den dubbla kanten på mössan använde jag 3,25mm rundstickor, när jag ökade för att börja med mönstret bytte jag till 4mm, fortfarande rundstickor, 80 cm långa.

Jag använder ju rundstickor till det mesta, och nästan alltid knitPro-stickorna och har dem både i metall och trä. Så nu när de kommit i plast också så tänkte jag att jag skulle prova (de blir väldigt mycket billigare) och visst är de prisvärda, men om ni inte är som jag att ni verkligen sitter i sjön på de där extra 40 kronorna så köp hellre de i trä.
De i plast var lite väl flexibla för min smak, och så uppstår det ett obehagligt gnisslande ljud när man stickar. Jag kan tänka mig att köpa dem igen på grund av priset (ca en tredjedel av vad de i trä kostar), men har jag möjlighet kommer jag köpa de i trä (eller i metall när de är riktigt tunna) i fortsättningen.

Mönster: Wurm. Inga ändringar alls förutom att jag bara gjorde 9 rapporter istället för 10 (tror inte garnet hade räckt till hela 10), sedan 5 aviga varv + 1 rät varv innan minskningsvarven. Snabbstickat och väldigt snyggt och enkelt, gillar att det är en dubbel kant i början. Lite pilligt att plocka upp maskorna där de två kanterna ska stickas ihop, men resultatet blir ju faktiskt så här snyggt:

Gem och sockklubb

I år ska jag vara med i stickameras sockklubb, och igår blev jag klar med den första sockan:
Jätterolig stickning! Något annat roligt är att Ester har börjat sticka på en Gem hon också, under min vägledning visserligen, men för att inte ha stickat någonting tidigare så är hon superduktig. Snabbt går det också. Hon stickar i Naturullgarn, så det är lite tjockare än det jag hade och mössan blir följaktligen lite större, men jag tror att det blir bra.

Det brun-svarta suddiga på bilden är för övrigt Sally som hemskt gärna vill gosa när man befinner sig i soffan.

torsdag 7 januari 2010

Rosa julklapp


Min rosa julklappsmössa i Manos del Urugay-garn är klar!
Jag tyckte väldigt mycket om att sticka den, så på ett sätt är det synd att den blev klar så fort, å andra sidan så är det väl just därför den blev klar så fort. Det som tog längst tid var att bestämma hur storjag ville ha mössan, jag stickade och repade upp de sista 14 minskningsvarven 3 eller 4 gånger innan jag blev nöjd, men nu sitter den som den ska.

Stickor och garn:
Stickade hela mössan på knit picks rundstickor 6mm, växlade mellan 40 och 60 cm som det passade.
Garnet som jag använde var Manos del Uruguay wool classica, och färgen heter Venus, a.k.a. nr 5003. Jag fik tre nystan i julklapp tillsammans med mönstret och jag tror att jag har lite knappt ett halvt kvar.
Mönster:
"Gem" av Jean Moss, skrivet för det här garnet.
Som helhet är jag väldigt nöjd och glad med både garn och mönster, även om jag ändrade ett par detaljer i mönstret för att få till det som jag ville ha det.
Inget krångligt projekt, om man bortser från att halsduksbitarna behövde blockas för att inte rulla ihop sig innan man började med själva mössan. Tofsarna i slutet var oväntat lätta att få till.

onsdag 6 januari 2010

Blå top och lite om blockning

Äntligen klar! Jag gjorde till och med ett (enligt mig mycket) tappert försök att blocka den innan jag sydde ihop den, och det hjälpte ju en del med längden men jag känner inte direkt att blockning är nästa stora grej i mitt liv. Det var krångligt. Här ser ni hur det gick till:

Jag letade reda på de instruktioner jag tyckte verkade lättast (dessa kombinerat med dessa), nålade ut det ganska sträckt på sängen, sprayade på en del vatten och lät torka över dagen.
Sen sydde jag ihop och fäste alla trådar, inte heller någon favoritsysselsättning men jag är glad att ha det gjort.
Så här blev den färdiga produkten:
Stickor och garn: 6,5 mm rundsticka, tror det var 80 cm här med. Garnet har jag fått av mamma, det är Variata's bomullsflamé 100% bomull och det inhandlades för bra många år sedan och jag har inte kunnat hitta något om det på nätet så det går nog inte att få tag på längre. Skulle ni ändå göra det så gick det åt knappt tre nystan till en topp som min.
Mönster: Linen top av Kat Coyle, men jag la upp 76 maskor, och stickade 72 varv istället för 68 mellan hålvarven.

Mössa

Lite mer ingående beskrivning av mössan (årets första avslutade projekt!) som nämnts i ett tidigare inlägg:
Stickor och garn: 2,5 mm rundsticka, 80 cm. Garnet är kauni effekt, EK, samma nystan som användes till de tvåändsstickade vantarna. Tror det gick åt ungefär 60 gram till mössan.
Mönster: Gratis drops-mönster, finns att hitta här. Jag har stickat storlek S/M, och följt mönstret i detalj, möjligtvis att jag gjorde den lite längre än vad som står, jag gillar mössor som täcker öronen inte slutar mitt på.

Det jag inte gillar med den här mössan är att de första 11 centimetrarna stickas i slätstickning = rullar ihop sig som bara den. Tanken är då att dessa ska vikas in och sys fast på insidan av mössan. Inte kul. Jag gjorde ett par försök innan jag bestämde mig för att det hursomhelst är bättre att inte sy ihop den eftersom jag nu kan välja hur mycket jag vill vika upp. Och den är ju skön att ha på sig ändå.

Struktur

Tänkte strukturera upp lite här i bloggen, till höger kommer nu finnas en lista med saker jag stickat färdigt så att det blir lätt att hitta om det är något ni är nyfikna på.

tisdag 5 januari 2010

Yay!

Titta vad som damp ner i brevlådan idag:

Ni kan nog gissa vad det är? Det var knappt att jag kunde hålla mig tillräckligt länge från att öppna det för att ta kort.

Vinsten från stickamera!
Helt fantastiskt garn, otroligt mjukt och fint! Färgen är nr 24, Hallon. Det kommer bli en jättefin sommarsjal av den, ska bara bestämma vilken färg jag ska ha på pärlorna. Jag tänkte mig en kontrasterande färg, typ grön eller turkos, vad tror ni?
Hursomhelst så får det vänta en liten stund, för nu har jag börjat sticka på min julklappsmössa, Gem, och det är också väldigt behaglig stickning med jättemysigt garn. Jag försöker också vänja mig av med mitt hårda grepp, vilket hittills har gått så bra att jag inte ens tänkt på det. Det verkar som om mina stickböjardagar är över ;)

måndag 4 januari 2010

Tiger-vantar


På allmän (nåja, Fredriks) begäran kommer här en bild på Fredriks nya vantar som blev klara för bara några timmar sedan. Stickade på 4 mm rundsticka, inget särskilt mönster utan mest på känn, ganska långa med ett par cm resårstickning längst upp, annars vanlig slätstickning, till tum-ökningen så kollade jag på något dropsmönster resten efter eget huvud. Tumkilen hade kunnat vara lite längre men den duger. Garnet som gick åt var ett nystan orange Sandnes Garn kitten mohair (jag stickade med dubbel tråd sandnes och enkel karisma) och drygt ett halvt nystan drops karisma superwash i svart (stickade pappas julklapp i drops karisma också, och jag stickar gärna fler saker i det).
Hoppas nu bara att de passar Fredrik också.

fredag 1 januari 2010

Gott nytt

Än så länge har det varit ett riktigt bra år. Idag vann jag nämligen första pris i stickameras jultävling; en härva mullbärssilke-garn. Jag tror mig ha bestämt att det ska bli en aeolian sjal, men vi får se när det kommer. Väldigt glad blev jag i alla fall!

Övrigt i stickväg är att jag stickat klart fram-och bakstycke till den blå t-shirten, så nu ska de blockas innan den sys ihop. Jag har också stickat en mössa av garnet som blev över från mina tvåändsstickade vantar, och så blev det en liten röd väska av Johannas kalenderstickning som återstår att fodras, vi får se om det blir av så småningom.

Jag har lärt Fredrik att sticka och vi har börjat på det gemensamma projektet att få till ett par vantar till honom, för tillfället använder han ett gammalt par jag stickat (men sällan använt).

Jag färgade håret svart, som lovat, på nyårsafton, även om det drar starkt åt lila och vattnet jag sköljt ur fortfarande är knalligt blått och har färgat mina tånaglar.

Nyårsafton bjöd för övrigt på en fin-fin middag anordnad av Nicke och Jakob: den inleddes med diverse tapas, friterade musslor med chilisalt, mini-pajer med fetaostfyllning, dadlar med getost och prosciutto samt croustini med avokadohummus. Detta följdes av feta-och pestofyllda kycklingfiléer med färskpasta, och till avslut pannacotta med bär. Mmmmm...
Bra jobbat grabbar!
Uppklätt var det också, jag hade min systers klänning (den fick jag bra många komplimanger för senare på festen ska du veta, Ida) och fina paljettblomma i lockat hår, och männen hade minsann kostym och fluga.

Vi såg på grevinnan och betjänten, det roligaste som någonsin sänts på TV (jag hade drömt flera drömmar innan om att jag missat det så jag var i det närmaste fanatisk med att vi skulle se det), pojkarna smällde lite smällare och så åkte vi till Nisse för att ringa in det nya året med vännerna.

Julen 2009 var en riktig höjdare, alla stickade klappar mottogs med den entusiasm som sig bör, och jag fick allt det jag önskat mig, favoriterna var ett fantastiskt rosa garn (manos del urugay) och mönstret till en mössa som jag verkligen längtar efter att sätta igång med, en mortel och en kavel (som verkligen fattats mig i köket), tidigare nämnda klänning, en sjalnål som jag ännu inte riktigt har kläm på hur den funkar, och lite annat kul och användbart. Fin fångst minsann.
Enda negativa som kan sägas om julen var att jag missade tomtens verkstad efter som vi åt jullunch hos en gren av familjen och såg på kalle hos en annan, men annars var allt pretty much på topp.

En av favorit-klapparna, fick även en jättefin sjalnål i ljust trä men den kom inte med på bilden.